Despre extracția molarului de minte

Duminică, 22 Iunie 2014 22:09

Molarul de minte (măseaua de minte) va fi ultimul dinte permanent de pe arcadă, care erupe de obicei între 18 şi 25 de ani, chiar în spatele tuturor dinților.
 

Deoarece alimentația s-a schimbat de-a lungul timpului, omul secolului XXI nu mai are nevoie de acelaşi număr de dinţi ca strămoşii săi. Astfel, aceste măsele nu mai apar deloc la circa 20% dintre persoane. La cei care erup, acești molari cauzează frecvent diferite probleme (se cariază repede, produc înghesuiri dentare, erup într-o poziție nefavorabilă - în poziție orizontală, către obraz, către limba, etc, astfel încât țesuturile din jur sunt lezate; sau rămân incluși în os).
 

Se recomandă extracția molarului de minte atunci când creează presiuni pe dinții vecini, când este motivul unor infecții repetate, ce nu pot fi tratate prin alte metode (decapusonarea, de exemplu), când problemele ocluzale cauzate de acesta interferă cu tratamentele ortodontice, când este imposibil tratamentul de canal din cauza poziției defectuoase pe arcada. Întotdeanua trebuie efectuată o radiografie înainte de extracția molarului de minte.
 

Dacă molarul de minte are o poziție relativ funcțională este bine să se încerce salvarea lui, mai ales dacă va putea fi folosit în alte lucrări.