Radiologie

radiologie

Radiografia dentară se realizează frecvent în cadrul tratamentului stomatologic, de multe ori ea fiind obligatorie. O radiografia ajută la diagnosticarea corectă a cazului clinic și la elaborarea planului de tratament. În general, medicul recomandă o radiografie dentară și o realizează chiar el în cabinetul de medicină dentară sau în anexe ale acestuia.
 

Contrar părerii pacienților mai puțin informați, radiografia dentară nu prezintă riscuri pentru sănătate. Astăzi, multe dintre cabinete au achiziționat aparatură nouă și performantă, prevazută cu multe sisteme de filtrare a radiației X, și referitor la acest aspect, doresc să aduc câteva lămuriri suplimentare.
 

Radiografia dentară prezintă un risc mult mai mic decât o problemă dentara neidentificată și netratată. Doza de radiație primită în timpul efectuării radiografiei dentare se măsoară în unități „rem”, sau unități „sievert”.
 

În mod curent, noi ne expunem zilnic radiațiilor din diferite surse naturale (atmosferice, cosmice, terestre), dar și surse artificiale (cuptor cu microunde, televizor, monitor, telefon mobil, etc.). Toate acestea reprezintă o cantitate de radiație cu mult, mult mai mare decât cea primită în cazul efectuării uneia sau mai multor radiografii dentare, fie ele digitale sau pe film.
 

O atenție sporită trebuie acordată gravidelor și mamelor care alăptează. Este important de știut că radiografiile dentare nu afectează embrionul, procesul de organogeneză sau nașterea. Radiațiile emise de aparatele roentgen dentare, așa cum am mai menționat, sunt extrem de mici, țintite înspre dinți, iar reflexia lor înspre zonele considerate de risc (abdomen, ovare, sâni) sunt protejate printr-un sort special, conceput din plumb.
 

Totuși, ca o precauție suplimentară, este recomandat să se evite efectuarea radiografiilor în perioada primului și ultimului trimestru de sarcina. De menționat că, deși protecția cu sortul special din plumb este necesară numai în cazuri speciale, totuși, pentru liniștea pacienților, în centrele de radiologie dentara, sortul de plumb, prevăzut și cu un guler pentru protecția glandei tiroide, se utilizează fără excepție.